November 27, 2023

Чому ми ставимося до інших так, як ставилися до нас

This content is not available in your language

"Ми поводимося з іншими так як поводилися з нами” — Джон Боулбі, A Secure Base (1988)

Парадоксальна історія про мою бабусю: Коли інші діти приходили погратися з моєю матір'ю та її братами і сестрами, бабуся готувала їм бутерброди з арахісовим маслом. У їхніх бутербродах вона делікатно знімала скоринку з хліба для "гостей", але обов'язково залишалися для її власних дітей.

Послання, яке несли ці бутерброди з арахісовим маслом, полягало в тому, що саме так ми повинні поводитися з гостями в нашому домі, але з іншого боку показувало, що гості заслуговують на доброту, а ми - ні. Багато в чому моя бабуся була взірцем щедрості у 1950-х роках у своїй громаді, піклуючись про дітей, в яких не було батьків або дітей, які перебували у скрутному становищі. Проте, у власній родині вона часто була критикуючою і холодною. Доброта, яку вона демонструвала іншим і яку навчала наслідувати своїх дітей, зрештою, не поширювалася на них самих - вони доброту бачили, але не відчували.

  
Одна з найважливіших речей, яку ми дізналися з досліджень дитячого розвитку, - це переосмислення Золотого правила: Ми часто ставимося до інших так, як ставилися до нас самих (Золоте правило: "Поводьтеся з іншими так, як би ви хотіли, щоб повелися з вами"). Якщо простежити історію нашої родити, то можна прослідкувати, що моя бабуся сама пережила багато недоброзичливого ставлення до себе: її власна мати віддала її до дитячого будинку, а згодом її удочерили тітка і дядько, які не виявляли до неї ані тепла, ані турботи.

Тепер ми знаємо, що травма, пережита в дитинстві, передається з покоління в покоління, так само як і сила та стійкість сім'ї. Емпатія, яку батьки проявляють до своєї дитини розвиває дітей з надійною прив'язаністю; надійна прив'язаність, у свою чергу, сприяє розвитку здатності до емпатії у молоді. Міжособистісні якості батьків і матерів, зокрема доброта, любов і соціальний інтелект, мають важливе значення для розвитку цих же якостей у наступному поколінні дітей і підлітків.

Сила досвіду

“Одне покоління, сповнене глибокою любов’ю своїх батьків, може змінити мозок наступного покоління, а разом з ним і світ” — Чарльз Райсон

Багато з того, чого ми вчимося в дитинстві - і в дорослому віці - залежить від досвіду. Особистий досвід, особливо коли він повторюється з часом, буквально формує мозок і нервову систему, що в подальшому впливає на те, як ми взаємодіємо з навколишнім світом, регулюємо емоціями  та поводимося в суспільстві.

  • Ми не вчимося ходити, коли нам кажуть ходити; ми вчимося ходити, коли, власне, намагаємося ходити.
  • Ми не вчимося любити, коли нам проводять інструктаж як любити; ми вчимося любити, переживаючи любов.
  • Ми не вчимося заспокоюватися (регуляція), коли нам кажуть "заспокойся!"; ми вчимося заспокоюватися, відчуваючи, як нас заспокоюють (співрегуляція).
  • Ми не вчимося поважати інших, коли нам кажуть поважати інших; ми вчимося поважати інших, коли відчуваємо, що і нас, і інших поважають.
  • Ми не вчимося доброти, коли нам кажуть бути добрими; ми вчимося доброти, відчуваючи доброту в наші найтемніші моменти (досвід, який дехто називає благодаттю).

Це трансформує одне з ключових питань про виховання дітей: Можливо, нам слід задатися питанням не про те, як навчити наших дітей доброти, а про те, як ми хочемо, щоб діти відчували доброту від нас?

Емпатійна дисципліна

За такою логікою, ми не можемо карати, шльопати, соромити чи викликати у дітей почуття провини, щоб вони стали добрішими і емпатійнішими. Наприклад, хоча шльопання і фізична дисципліна є поширеними способами, за допомогою яких батьки домагаються "гарної поведінки", десятиліттями накопичені дані в різних контекстах і культурах показують, що це, як правило, призводить до зворотних наслідків. Діти, які зазнають тілесних покарань, у дорослому віці схильні до підвищеного ризику виникнення тривожності та депресії, проблем з поведінкою та вживанням психоактивних речовин. Якщо ми хочемо виховати добрих, шанобливих дітей, ми повинні самі демонструвати їм доброту і повагу - і демонструвати ці риси іншим.

Це не означає відмову від обмежень, кордонів чи дисципліни - це означає переосмислення того, які ми їм встановлюємо рамки. За словами Оконофуа та його колег, емпатійна дисципліна "надає перевагу оцінці та розумінню досвіду і негативних почуттів [дітей], які призводять до поганої поведінки, підтримці позитивних стосунків... і роботі з [дітьми] в рамках довірливих стосунків, щоб покращити їхню поведінку".

Переваги емпатійної дисципліни поширюються і за межі дому: У польовому дослідженні, в якому взяли участь 1682 учні середньої школи, коротка програма заохочення вчителів до використання емпатійної дисципліни вдвічі зменшила кількість відрахувань учнів, покращила стосунки між вчителями та учнями і підвищила повагу учнів до них.

Плати наперед

Але чи справді ми стаємо добрішими, коли відчуваємо доброту інших? У лабораторних експериментах лише спогади про людину, яка проявила до нас доброту у скрутну хвилину, може викликати у нас більшу емпатію та готовність допомагати іншим.

Це не просто принцип "послуга за послугу" або обмін (ти робиш щось приємне для мене, а я роблю щось приємне для тебе) - дослідження показують, що згадка про когось, хто піклувався про нас, робить нас добрішими до людей, яких ми ніколи не зустрічали, і навіть зменшує упередження та агресивну поведінку по відношенню до інших, хто не належить до нашої групи. Діти у віці 4 років, які отримували допомогу під час гри, згодом були більш схильні ділитися з іншими дітьми, можливо, через почуття вдячності до людини, яка їм допомогла. Ми не просто відплачуємо за доброту, ми платимо за неї наперед.

Збільшіть масштаби

Якщо ці ідеї поширювати, вони здатні трансформувати нездорові системи. Якщо ми хочемо створити добріше, справедливіше суспільство, ми можемо почати з політик, які забезпечать краще ставлення до дітей (і кращу підтримку для тих, хто ними опікується). Це означає переосмислення наших систем імміграції, освіти, правосуддя та сімейних форм виховання на основі співчуття та підтримки, а не покарання. Наука говорить нам, що досвід доброти в дитинстві має довготривалий, біологічний, міжпоколінний вплив на розвиток; наші механізми виховання та політичні практики повинні відображати науковий підхід та наукові дані.


Автори:
Джессі Стерн, доктор філософії, психологиня з розвитку та постдокторська наукова співробітниця Університету Вірджинії.
Рейчел Самсон, магістр психології, австралійська клінічна психологиня, спікерка та письменниця.
Переклад: Фуртак Софія
Photo credit: Photo by Jessica Rockowitz on Unsplash; Photo by Liv Bruce on Unsplash; Photo by Juliane Liebermann on Unsplash; Photo by Jochen van Wylick on Unsplash
Список використаних джерел:
Beeler-Duden, S., & Vaish, A. (2020). Paying it forward: The development and underlying mechanisms of upstream reciprocity. Journal of Experimental Child Psychology, 192, 104785. https://doi.org/10.1016/j.jecp.2019.104785
Cassidy, J., Stern, J. A., Mikulincer, M., Martin, D. R., & Shaver, P. R. (2018). Influences on care for others: Attachment security, personal suffering, and care recipient characteristics. Personality and Social Psychology Bulletin, 44, 574–588. https://doi.org/10.1177%2F0146167217746150
Gershoff, E. T., Goodman, G. S., Miller-Perrin, C. L., Holden, G. W., Jackson, Y., & Kazdin, A. E. (2018). The strength of the causal evidence against physical punishment of children and its implications for parents, psychologists, and policymakers. American Psychologist, 73(5), 626–638. https://doi.org/10.1037/amp0000327