July 15, 2020

Гра «Скарбничка досягнень»

Період: від одного до кількох місяців.

Мета: підвищити самооцінку дітей, навчити концентруватися на своїх сильних сторонах.

Візьміть будь-яку картонну коробку або містку банку і разом з дітьми оформіть її так, як би їм хотілось би, щоб виглядала скарбничка головних цінностей – маленьких і великих власних успіхів у житті. Можливо, на поверхні цієї скарбнички з’являться малюнки, що відображають предмети, які якось пов’язані з поняттям «успіх», або це будуть просто красиві візерунки. Залиште вибір за дітьми, це також може розвинути їх уяву. Цю частину можна організувати як програма рукоділля.

Наступний крок: окремо приготуйте невеликі листочки паперу. А тепер введіть правило: кожного дня діти повинні обов’язково згадати і написати на листочку якесь свідоцтво успіху, якого вони досягли за сьогоднішній день. Так, на записочках з’являтимуться фрази: «добре прочитала вірш біля дошки», «намалювала відмінний малюнок на тему «Осінь», «зробила подарунок бабусі, який їй дуже сподобався», «все-таки зміг написати контрольну з математики на 5, хоча й боявся» і багато інших. Можна з самого початку дітям показати приклад, щоб вони розуміли, що навіть щось маленьке може бути успіхом. Ці записи поміщаються у скарбничку досягнень.

Важливо, щоб навіть в найбільш невдалий день дитина змогла знайти щось, що їй вдалось. «Тяжкість» скарбнички з часом сама по собі наповнює дітей гордістю і більшою впевненістю у свої силах, особливо, якщо близькі люди відносяться до їх маленьких перемог з повагою (а не з висоти своїх років і досвіду).

До цієї скарбнички можна звертатись, коли дітям здається, що вони зустрілись з непереборними для них труднощами, або в періоди, коли їм критичні погляди спрямовані на свої здібності і вони бачать себе невдахами. У такі періоди корисно згадати, що у дітей є досвід подолання труднощів і досягнення успіху. Це допоможе їм налаштуватись на позитивний лад.

Примітка. Цю гру можна використовувати спочатку для підняття самооцінки дітей в цілому, а потім для підвищення віри у свої сили в якійсь конкретній справі, наприклад, вивчення іноземної мови в школі. Тоді у вашій «скарбничці досягнень з іноземної мови» з’являться записи типу: «одразу запам’ятала нове правило і зрозуміла тему», «добре написала твір близько до тексту», «зробила в творі всього одну помилку» і т.д.