December 14, 2023

Оптимальний розвиток дитини: 20 порад для батьків

This content is not available in your language

Як батьки можуть допомогти своїм дітям розвинути автентичне почуття власної гідності, компетентність, стійкі цінності та впевненість у власних силах? Наведені нижче поради завжди актуальні, але, можливо, на тлі викликів, спричинених кризою COVID та повномасштабної війни, ще важливіше зосередитися на підтримці успіхів своїх дітей. 

20 ПОРАД ДЛЯ ПІДТРИМКИ ОСОБИСТІСНОГО РОЗВИТКУ ДІТЕЙ 

1. Успіх приходить у різних формах. Заохочуйте дітей знаходити можливості робити щось позитивне, коли це можливо. Бути добрим, робити свій внесок у суспільство, у загальне благо, приносити користь іншим.

2. Визнавайте досягнення дітей. Висловлюйте визнання, підтримку та гордість. Підкреслюйте ріст і прогрес. Допомагайте їм розвиватися в тому руслі. (Поради див. у статті "Як діти вчаться: відповідність, справедливість і гнучкість"). 

3. Допоможіть дітям розуміти точку зору інших людей і груп. Це включає в себе повагу до раси, релігії, сексуальної орієнтації, віку, почуттів, рівня здібностей і різних відмінностей між людьми - і як ці відмінності можуть розширювати способи мислення і кругозір. 

4. Продемонструйте, як встановлювати зв'язок між цінностями та діями. Наприклад, що означає - і як це виглядає - бути чесним, терплячим, альтруїстичним, добрим, прощаючим, емпатичним і вдячним, а також бути чесним, терплячим, альтруїстичним, добрим. (Ось стаття "Сила вдячності", а також стаття "Плекаючи доброту" ). 

5. Поважайте особистий простір дітей. Намагайтеся не висіти над дитиною і не мікроменеджити  її.

6. Слухайте. Свідомо та активно слухайте, щоб дізнатися і зрозуміти, що діти хочуть сказати. (Або те, що вони, можливо, соромляться сказати...)

7. У часи змін, ризику чи турбулентності (наприклад, час війни чи COVID-19) обов'язково беріть до уваги особисті проблеми та почуття дітей. Будьте готові відповісти на запитання, запропонувати поради та способи подолання труднощів. Будьте винахідливими та з'ясовуйте додаткову інформацію, якщо це необхідно, а також будьте відкриті до консультацій спеціалістів, якщо цього вимагають обставини. 

8. Дилеми та скрутні ситуації неминучі. Наприклад, вони можуть бути пов'язані з конфліктами, відсутністю мотивації, складними моральними питаннями або тим, як справлятися з емоційними травмами. Переконайтеся, що “лінії комунікації” відкриті. Покажіть дитині, що ви готові допомогти вирішити проблему або просто підтримати і заспокоїти її. 

9. Життєвий баланс має першочергове значення. Багато дітей відчувають труднощі, намагаючись жонглювати різними вимогами та очікуваннями інших. Дітям потрібно достатньо часу, щоб відпочивати, гратися, розслаблятися, займатися спортом і просто бути дітьми. 

10. Очікування повинні бути чіткими і відповідати сильним і слабким сторонам дитини. Найкраще пропонувати дітям вибір —  застосовувати гнучкий підхід до виконання завдань, а також реагувати на потреби, інтереси та переживання дітей.

11. Здатність мислити є невід'ємною частиною особистісного розвитку.

"Рефлексія сприяє розвитку інтелекту, досягнень і творчості дитини. Рефлексія може набувати різних форм, таких як майндфулнес, переосмислення, критичний аналіз, медитація або можливість ідеям просто вільно плавати в голові дитини... Навчившись рефлексувати регулярно і глибоко, діти можуть розвинути свій інтелект і збагатити своє життя".

(Щоб дізнатися більше про рефлексію, перегляньте статтю "Рефлексивні звички розуму і дітей").

12. Давайте дітям реалістичні відгуки. Наприклад, якщо діти погано поводяться, допоможіть їм зрозуміти наслідки (для них самих і для інших) і змоделюйте альтернативні форми поведінки. Будьте конструктивними. Реагувати на неналежну поведінку, не критикуючи дитину, цілком можливо.

13. У міру того, як діти дорослішають і розвивають навички аргументації (а згодом і абстрактного мислення), допомагайте їм робити правильний вибір і приймати розумні рішення. (Див. статтю "Надання дітям можливості приймати рішення"). 

14. Заохочуйте дітей цінувати стосунки з небайдужими людьми, які можуть підтримати їх. Це можуть бути члени сім'ї, вчителі, тренери, наставники або друзі, які можуть запропонувати пораду чи просто заспокоїти. Співпраця та спільнота дають силу.

15. Життєстійкість стимулює рух вперед. Допоможіть дітям навчитися долати труднощі та невизначеність, знаходячи творчі та злагоджені способи зробити складні ситуації терпимими та подолати перешкоди. Ось кілька цитат про життєстійкість, якими ви можете поділитися з дітьми. 

16. Слідкуйте за можливими труднощами та перешкодами і приділяйте особливу увагу емоційному здоров'ю дітей. (Стаття з безліччю практичних порад для батьків: "Благополуччя дітей").

17. Найкращі види навчальної діяльності - це ті, що є змістовними, мотивуючими, доступними та різноманітними за своєю природою. Однак пам'ятайте, що деякі діти можуть потребувати більшої допомоги з певними аспектами навчальної діяльності, як наприклад, з технологіями, структурою, тайм-менеджментом, організацією чи темпом навчання.

18. У житті бувають злети й падіння, і, зрештою, діти повинні навчитися орієнтуватися і в тому, і в іншому. Заохочуйте автономію дітей, щоб вони могли розширювати інтелектуальну, соціальну та емоційну незалежність, зони фізичного комфорту та власні горизонти. 

19. Здається, молодь дедалі більше перебирає на себе відповідальність, володіючи всіма необхідними якостями для того, щоб бути проактивними та компетентними, досягаючи таким чином прогресу та успіху. (Див. статтю "Амбітні та цілеспрямовані діти [у все більш хаотичному світі]"). Діти можуть і повинні брати участь в ініціативах, орієнтованих на розвиток, таких як творче вирішення проблем, проактивна постановка цілей, підприємництво, налагодження стосунків, наставництво та волонтерство. (Див. також "Лідери").

20. Виховуйте в дітях допитливість, інтерес до досліджень, мистецтва, читання, вміння пристосовуватися до нових умов і міцну трудову етику. Ці якості важливі, бо вони розвивають інтелект, зацікавленість і творче самовираження, а також ведуть до самореалізації.

ПІДСУМКИ

"Випромінюйте віру в можливості дітей. Впевненість з'являється тоді, коли діти відчувають повагу, прихильність і компетентність. Свобода вибору, вигадливість і підтримка також можуть бути корисними, допомагаючи дітям розвинути почуття впевненості в собі. Нам усім час від часу потрібен поштовх" — З книги "Азбука виховання розумних дітей", с. 79.

Батьки мають всі можливості допомогти своїм дітям розвивати їхні здібності, докладати зусиль, відчувати себе впевнено і ставати кращими, якими вони можуть бути. Наведені вище 20 порад забезпечать надійну основу та розумні орієнтири для надання підтримки та заохочення, щоб діти могли мати почуття власної гідності та навчитися долати виклики, як зараз, так і в майбутньому. 


Автор: Joanne Foster, Ed.D. is a parent, teacher, gifted education specialist, and award-winning author.
Оригінал: Optimal Child Development: 20 Tips for Parents. July 08, 2020 / By JOANNE FOSTER, EDD
Переклад: Софія Фуртак
Photo by Annie Spratt on Unsplash; Photo by Lucas Alexander on Unsplash; Photo by 🇸🇮 Janko Ferlič on Unsplash