October 20, 2022

Підліток і відповідальність за вчинки

Коли підліток бере на себе відповідальність за свої дії та слова, він стає більш самостійним. Поясніть йому, що завжди необхідно відповідати за вчинки. Люди охоче взаємодіють з відповідальними людьми, здатними відстоювати точку зору. Розкажіть підлітку, що допускати помилки в процесі дорослішання й навчання – нормально. Навчіть його визнавати свої помилки й радіти правильним рішенням. Також навчіть бути максимально чесним і визнавати помилкові рішення.

Покажіть підлітку, як заслужити довіру тих, хто його оточує.

Якщо ви хочете, щоб ваш підліток став самостійним – допоможіть йому заслужити довіру людей. Як тільки навколишні побачать, що підлітку можна довіряти – вони дадуть йому можливість самостійно приймати рішення.

Привчіть дитину до того, щоб вона дотримувалася встановлених правил, завжди повідомляла батькам, де вона знаходиться, слухала старших.

Домашні обов'язки – невід'ємна частина самостійності.

Самостійність означає не тільки свободу, а й такі речі, як обов'язки та відповідальність. Скажіть підлітку, що він уже достатньо дорослий, і йому потрібно виконувати хоча б найпростіші домашні обов'язки. Дозвольте йому допомагати вам у міру можливостей і виконувати деякі справи.

У виконанні домашніх обов'язків підліток може звертатися до вас по допомогу, але при цьому він повинен проявити ініціативу. Він уже досить дорослий для того, щоб готувати вечерю для всієї родини, доглядати за рослинами, купувати продукти.

Навчіть підлітка готувати

Навичка приготування різних страв стане в пригоді не тільки дівчаткам. Якщо підліток навчиться готувати, він стане більш самостійним і буде менше залежати від інших.

Разом з дитиною знаходьте цікаві рецепти в Інтернеті й готуйте їх удома. Можна влаштовувати дні іноземної кухні та спробувати оригінальні страви, а заодно більше дізнатися про культуру та звичаї інших країн.

Навчіть дитину правильно розставляти життєві пріоритети

Набуваючи самостійності, дитина повинна навчитися відрізняти головне від другорядного, а також правильно розставляти пріоритети. Поясніть дитині, що є справи, яким варто приділити головну увагу, і є ті, які можна виконувати у вільний час.

Підліток повинен розуміти, що деякі справи можуть здаватися терміновими, проте їх можна відкласти. І навпаки: він може відкладати важливі справи через те, що вони здаються занадто складними.

Допоможіть підлітку скласти список справ на день. Запропонуйте йому розставити справи в порядку їх важливості, починаючи з найбільш термінових. Підкажіть, де він неправильно розставляє пріоритети.

Навчіть дитину піклуватися про власну безпеку

Коли підліток стає більш незалежним, батьки часто побоюються за його безпеку. Віддайте підлітка в секцію самооборони. Коли він буде знати, як захистити себе в небезпечних ситуаціях, йому буде не так страшно проявляти самостійність.

Поясніть дитині, що завжди необхідно піклуватися про власну безпеку, незалежно від того, наскільки він упевнений у своїх силах. Не варто гуляти в небезпечних місцях або йти гуляти з людьми, з якими він не відчуває себе в безпеці.

Навчіть підлітка не заходити в ліфт з незнайомцями й не ходити на вечірки до незнайомих людей.

Підліток повинен знати, до кого звертатися в ситуації небезпеки

Дитина повинна напам'ять вивчити номери телефонів, за якими вона може зателефонувати в небезпечних ситуаціях або тоді, коли їй знадобиться допомога.

Підліток повинен знати адресу найближчого відділення поліції й лікарні й те, як туди можна швидко дістатися в разі потреби.

Джерело: https://childdevelop.com.ua/articles/develop/4025/

Чого варто навчити до 13 років. Стаття  https://coma.in.ua/39049

Що повинен вміти підліток в різному віці:

Від 10 до 13 років. Здобуття незалежності. У віці близько десяти років дитина починає самостійно виконувати більшість щоденних справ. Вона повинна знати як:

  • Залишитися вдома на самоті;
  • Самостійно піти до крамниці й купити необхідне;
  • Змінювати свою постіль;
  • Користуватися пральною машинкою, прасувати свої речі;
  • Користуватися духовкою;
  • Читати етикетки.

Від 14 до 18 років. Засвоїти вміння середньої складності. Коли дитині виповниться чотирнадцять, вона мусить дуже добре засвоїти попередні вміння. Крім того вона повинна бути в змозі:

  • Виконувати складніше прибирання. Наприклад, почистити пилосос, мікрохвильову піч;
  • Приготувати їжу;
  • Підкачати колесо чи змінити шину на велосипеді\ авто;
  • Прочитати і зрозуміти інструкцію до медичного препарату і його дозування;
  • Пройти співбесіду та отримати роботу.

Юність: Підготовка до самостійного життя. Ваша дитина повинна вміти подбати про себе, вирушаючи до коледжу або перебираючись в окреме житло. Досі залишається кілька вмінь, що вона їм має засвоїти, перш ніж почати жити самостійно:

  • Призначати на регулярній основі візити до стоматолога та інших лікарів;
  • Мати базове розуміння фінансів, сплачувати рахунки, вести бюджет;
  • Розумітися на угодах: умовах із орендарем або на оренду автомобіля;
  • Стежити за зміною масла в автомобілі і проходити техогляд.

Джерело:  http://humantime.com.ua/blog/bazoviy-nabir-jittvih-navichok-scho-yogo-musyat-opanuvati-diti-1