January 25, 2024

Розвиток розуму дитини: ключ до успіху

This content is not available in your language

Усі батьки хочуть знати ключ до успіху, який допоможе їх синові чи доньці процвітати в житті, "секретний інгредієнт" для виховання здорової дитини. Чи існує такий інгредієнт? Відповідь залежить від вашого батьківського мислення та того, як ви його втілюєте на практиці зі своїми дітьми.

Пропонуємо вам тест: Чи вірить ваша дитина, що емпатія - це те, з чим люди народжуються, чи здатність, яку можна розвинути? А як щодо вас? Цікаво, що відповідь на це питання впливає на те, чи стануть діти турботливими, співчутливими та успішними дорослими.  Те, як вони розуміють емпатію, визначає їхні рішення та дії, які допомагають кожній дитині визначити та реалізувати свій власний ключ до успіху.

Дослідження психологів Керол Двек, Каріни Шуман і Джаміля Закі показало, що люди, які вірять, що емпатію можна розвинути, докладають більше зусиль, щоб зрозуміти і розділити почуття інших, ніж ті, хто вважає, що емпатія –  це фіксована риса, яку не можна поліпшити. Вони також виявили, що коли люди дізнаються, що емпатію можна розвинути, вони більш схильні співпереживати людям, чиє етнічне походження відрізняється від їхнього власного.

Справа в тому, що ми схильні мати емпатію до тих, хто "схожий на нас". Змінивши уявлення дитини про емпатію, навчивши її, що цю рису можна розвивати, ви допоможете їй навчитися співпереживати іншим – "не таким, як я". Таке мислення позитивно впливає на ще один важливий ключ до успіху - нашу здатність розвивати позитивні стосунки (соціальність). Перехід до мислення, що має на меті розвивати емпатію, має потенціал для зниження рівня булінгу, расових розбіжностей і ненависті, а також для формування з дітей співчутливих, альтруїстичних лідерів, які залишають за собою позитивний слід у світі.

4 важливих кроки для виховання емпатії: КЛЮЧ ДО УСПІХУ вашої дитини

Ось кроки, які допоможуть прищепити дітям турботливе мислення з моєї останньої книги "Селфі без селфі: Як виховати чуйних дітей у світі, де все про мене”. У цій книзі представлено понад 300 науково обґрунтованих способів розвивати емпатію в наших дітях, створювати більш емпатійні школи та виховувати більш турботливе покоління.

Якщо ви будете втілювати ці прості кроки вдома, ви не тільки допоможете своїй дитині розвивати мислення для вдосконалення емпатії, але й допоможете їй відкрити свій власний ключ до успіху – філософію життя, яку вона навчиться називати своєю власною.

КРОК 1: Вчіть дітей мисленню зростання 

Скажіть дітям: "Емпатію можна розвивати за допомогою практики, так само, як ваші м'язи розтягуються за допомогою фізичних вправ. Практика - це ключ до успіху. Чим більше ви практикуєтесь, тим краще ви будете розуміти думки і почуття інших людей".

КРОК 2: Акцентуйте увагу на зусиллях

Акцентуйте на процесі як ключі до успіху ("Ти справді докладаєш зусиль, щоб допомогти іншим. Поглянь, яким щасливим почувається дідусь від твоєї доброти"), а не на кінцевому результаті ("Ти доставив сьогодні двадцять консерв!"). Цей тонкий перехід підкреслює факт того, що емпатію можна розвивати.

КРОК 3: Заохочуйте їх практикуватися

Діти, які вважають себе альтруїстами, швидше за все, простягнуть руку допомоги, тому що ми, люди, схильні поводитися таким чином, який найкраще відображає нашу думку про себе.  Тому дайте дітям можливість відчути себе альтруїстами. Тримайте під рукою коробку, щоб вони могли пожертвувати свої іграшки, які були у вжитку, до притулку. Заохочуйте віддавати частину своїх грошей на благодійність. Знаходьте способи допомогти іншим (допомогти літній сусідці згрібати листя). І продовжуйте підкреслювати: "Практикуючи емпатію, ми стаємо більш турботливими".

КРОК 4: Підсумовуйте результати

Доктор Ервін Стауб виявив, що діти, яким дана можливість допомагати іншим, стають ще більш помічними, особливо якщо їм вказують на результати їхніх добрих вчинків, щоб вони могли порефлексувати над ними. Така можливість рефлексії - ключ до успіху. Вона підштовхує дітей до розвитку емпатії як способу мислення. Тому заохочуйте свою дитину рефлексувати над своїми добрими вчинками: "Як відреагувала людина, коли ти їй допоміг? Як ти думаєш, що вона відчувала? Що відчував ти? Чи цей досвід мотивує тебе продовжувати допомагати?"

Особливий інгредієнт 

Розмірковуючи над цим "особливим інгредієнтом" для виховання здорової дитини, пам'ятаймо, що ключ до успіху - у зростанні та розвитку з плином часу. Вірячи, що успіх полягає в тому, що розвиток розум дитини – це ключ до успіху, ми можемо виховати дітей з мисленням, яке продовжує розвивається, дітей, які бачать емпатію як істинний північний орієнтир свого внутрішнього компаса.

Перш за все, давайте нагадувати нашим дітям, що вони добрі люди, і їхні турботливі зусилля мають значення. Наш перший крок - почати запитувати не лише "Яку оцінку ти отримав?", але й "Який добрий вчинок ти сьогодні зробив?". Тільки тоді наші діти зрозуміють, що ми віримо, що турбота має значення.


Автор:  Мішель Борба, ЕМПАТІЯ

Оригінал: https://www.rootsofaction.com/key-to-success-children/

Переклад: Софія Фуртак

Photo by Idzard Schiphof on Unsplash